SNEEKER MIXED HOCKEY CLUB

Meisjes A & B goud, Jongens A zilver, Jongens B goud
(15-4-2004)

VECHTLUST STRAALT ER VANAF IN BERLIJN -

In een sensationele finale heeft Meisjes B in Berlijn de titel geprolongeerd. In een superspannende duel won de ploeg met 2-1 van Duitsland. Tot vlak voor tijd in de reguliere speeltijd keek Nederland tegen een 1-0 achterstand aan, maar tot twee keer toe was het Fenna Geuskens die Nederland redde.

Na een aftastend begin en wat kleine kansjes voor Nederland begon Duitsland sterker te worden. De fysiek sterke thuisploeg bleek vooral levensgevaarlijk bij snelle uitvallen. Zo ook na tien minuten spelen. Keepster Maureen van Hamel redde echter met een bloksliding, waarna Willemijn Bos de rebound van de lijn haalde. Er zouden nog enkele gevaarlijke situaties voor het Nederlandse doel volgen, maar Van Hamel hield haar doel goed schoon. Oranje mocht opgelucht ademhalen dat met een 0-0 stand de rust gehaald werd.

Uitschuifstickje
Na rust groeide Nederland meer in de wedstrijd en er volgden ook enkele prima mogelijkheden. In de zestiende minuut veroverde Elsemiek Groen, de tweede helft weer in de spits spelend, de bal. De Groningse produceerde een prima schot in de lange hoek, maar de Duitse keepster redde nog net met haar stick. Negen minuten voor tijd viel dan alsnog de openingstreffer, en wel uit een strafbal voor Duitsland die onhoudbaar in de bovenhoek verdween.

Leeuwen
Nederland, dat werkelijk knokte als een leeuw, gooide nog één keer alles op alles. Keepster Maureen van Hamel maakte plaats voor een extra veldspeler, wat in de slotminuut werd beloond met de gelijkmaker. Fenna Geuskens sloeg de tweede rebound na een corner ziedend hard in de linkerkruising. Verlengen dus, en daarin was het wederom Geuskens die een heldenrol vertolkte. Een vrije slag van Elsemiek Groen ging via een Duitse stick omhoog, waarna Geuskens Oranje naar het goud tikte.

ORANJE JONGENS B VERSLAAT DUITSLAND IN ZINDERENDE FINALE
Na gisteren onnodig gelijk te hebben gespeeld, wisten de Nederlandse talenten van zestien jaar en jonger vandaag nipt te winnen van hun Duitse leeftijdgenoten. Hierdoor won Nederland het vierlandentoernooi in Eindhoven. De start van Nederland was vandaag heel sterk. Na een interceptie op het middenveld en een sterke individuele actie was het uiteindelijk Tommy Hofkamp die al in de derde minuut Duitsland op achterstand zette. Hierna ontstond een schaakpartij waarbij beide ploegen probeerden zo weinig mogelijk kansen weg te geven. In deze fase kwamen de Duitse talenten steeds beter in de wedstrijd en zij forceerden dan ook net voor rust twee strafcorners. Deze werden beiden feilloos binnengesleept waardoor Nederland de rust inging met een 2-1 achterstand.

Tweede helft
Meteen al bij het begin van de tweede helft werd duidelijk dat dit een andere wedstrijd zou worden. Bondscoach Bart van Lith: We probeerden door veel druk te zetten de bal op het middenveld te onderscheppen en daarna snel naar voren te hockeyen. Dit pakte goed uit, want binnen tien minuten in de tweede helft had Nederland de achterstand omgebogen in een voorsprong. Deze voorsprong werd zelfs uitgebreid door twee mooie goals van aanvaller Jan -Willem Buissant.

Duitse rechterflank
Toch was het de Duitse onoverzettelijkheid die zorgde voor een zinderende eindfase. Via de sterke Duitse rechterflank wisten onze oosterburen tot tweemaal toe te scoren in een fase waarin Nederland de kansen onbenut liet. Toch was het Nederland dat uiteindelijk de voorsprong van 4-5 vast hield. Coach Van Lith: Ik ben trots op de jongens dat ze tijdens zon wedstrijd zo van systeem kunnen veranderen.

Bron: knhb.nl